Novosti iz Zavoda
12.07.2016

DR. VENUS SUDJELOVAO NA OKRUGLOM STOLU U MOTOVUNU NA TEMU "BUDUĆNOST JAVNOG ZDRAVSTVA"

U organizaciji Hrvatskog društva za javno zdravstvo u Motovunu je 06. srpnja 2016. održan okrugli stol na temu "Budućnost javnog zdravstva" u okviru programa pod nazivom Zdravstveni sustavi i zdravstvena politika.

Sudionici navedenog okruglog stola bili su doc. dr. sc. Dario Nakić - ministar zdravstva, dr. sc. Ines Strenja Linić - predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Sabora RH, dr. sc. Ivana Pavić Šimetin - pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prof. dr. sc. Željko Krznarić - predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, te prim. mr. sc. Miroslav Venus - predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva. Okruglim stolom su moderirale doc. dr. sc. Danijela Štimac Grbić i dr. sc. Iva Pejnović Franelić, koje su ujedno u uvodu prezentirale zaključke Povjerenstva za javno zdravstvo Hrvatske liječničke komore u svezi navedene teme.

Na okruglom stolu sudionici su iznijeli svoje viđenje sadašnjeg trenutka javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj, kao i prijedloge za poboljšanje u budućnosti. U raspravi je istaknuto nekoliko problema koji opterećuju poslovanje zavoda za javno zdravstvo, kao i provođenje preventivnih aktivnosti u zavodima, jedinim institucijama koje se bave organiziranom prevencijom. Istaknut je značajan nedostatak pojedinih kadrova, prvenstveno doktora medicine koji se odlučuju na preventivne specijalizacije poput epidemiologije, javnog zdravstva ili školske medicine. Dr. Venus je kao Predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva posebno istaknuo pitanje tzv. "parafiskalnih nameta" koji, prema prijedlogu koji je još uvijek aktualan, uključuju dvije preventivne usluge; zdravstveno prosvjećivanje i preventivne preglede zaposlenika. Navedeni prijedlog je u potpunosti stručno neopravdan i treba ga u tom dijelu staviti van snage.

S obzirom na prezentirane epidemiološke podatke mortalitetne statistike koji pokazuju da najviše umiremo od kardiovaskularnih i malignih oboljenja, zajednički zaključak je da se rad na prevenciji tih kroničnih bolesti treba pojačati. Mišljenje svih sudionika je da udio zdravstenog novca koji se izdvaja za prevenciju, a koji iznosi svega 0,68% od ukupnih sredstava za zdravstvo, treba povećati kako bi se postigli bolji rezultati. Dr. Venus je ponovno naglasio kako bi mreži županijskih zavoda pri provedbi preventivnih aktivnosti značajno pomogle suradničke struke, poput patronažnih sestara, kojima je na okruglom stolu iskazan veliki značaj. Jednako tako, određena preventabilna rizična ponašanja odgovorna za povećanje oboljevanja i umiranja od kardiovaskularih bolesti, poput prekomjerne tjelesne težine i nedovoljne fizičke aktivnosti, mogla bi biti uspješnije reducirana uz pomoć nutricionista, za koje se predlaže da postanu suradnička struka liječnicima u zavodima za javno zdravstvo. Djelatnost zdravstvene ekologije jedina je u sustavu zdravstva koja nije ugovorena sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, a prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti svi zavodi za javno zdravstvo moraju je imati, pa se na okruglom stolu raspravljalo o mogućnosti ugovaranja navedene djelatnosti sa HZZO-om.

Svi skupa se nadamo da će prijedlozi izneseni na okruglom stolu biti prihvaćeni kako bismo na taj način poboljšali našu morbiditetnu i mortalitetnu statistiku, te ujedno istaknuli značaj prevencije.

Sudionici okruglog stola "Budućnost javnog zdravstva" održanog u Motovunu; dr. Miroslav Venus, dr. Iva Pejnović Franelić, dr. Danijela Štimac Grbić, dr. Dražen Jurković, dr. Ivana Pavić Šimetin, dr. Dario Nakić, dr. Ines Strenja Linić

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije