HACCP - Hazard Analysis Critical Control Point
Analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka
HACCP je preventivni sustav koji identificira sve moguće biološke, kemijske i fizičke opasnosti koje mogu utjecati na zdravstvenu ispravnost hrane. Ujedno taj sustav utvrđuje mjere kojima se rizik proizvodnje i nastanka potencijalno opasne hrane uklanja ili svodi na prihvatljivu razinu.
Prema Zakonu o hrani (NN 81/13, 14/14, 30/15) : Subjekti u poslovanju s hranom moraju uspostaviti i provoditi redovite kontrole higijenskih uvjeta u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane, provedbom preventivnog postupka samokontrole, razvijenog u skladu s načelima HACCP sustava.
Sedam načela HACCP sustava
- analiza opasnosti
- određivanje kritičnih kontrolnih točaka (KKT) ključnih postupaka procesa
- utvrđivanje kritičnih granica na KKT
- utvrđivanje i provođenje postupaka sustavnog praćenja na KKT
- propisivanje korektivnih postupaka (popravnih radnji)
- verifikacija sustava
- uvođenje dokumentacije i zapisa
HACCP sustav uspješno funkcionira ako su ostvareni preduvjetni programi koji obuhvaćaju:
- dobru higijensku praksu (nošenje zaštitne opreme, zaštita kose, održavanje osobne higijene djelatnika, čišćenje i dezinfekcija radnog prostora ...)
- dobru proizvođačku praksu (prikladna oprema, održavanje opreme, izbjegavanje križne kontaminacije, kontrola štetnika, adekvatno odlaganje otpada...)
- standardne operativne postupke (upute kojima se određuje tko što mora napraviti, što treba napraviti, na koji način...)
- standardne sanitacijske operativne postupke (postupci koji određuju način i korake sanitacije da bi se spriječila kontaminacija proizvoda tijekom proizvodnje)
U skladu sa zakonskim odredbama (Zakon o hrani NN 46/07 i Pravilnik o higijeni hrane NN 99/07) i potrebama subjekata koji posluju s hranom Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" je unaprijedio stručne usluge u smislu potpore za uvođenje HACCP sustava.
Prijavnica:
Prezentacije:
|
Izdvajamo iz službe:
CORONAVIRUSU
Zadnji članci iz službe:
Zadnje novosti iz službe:
|
|