Zavod za javno zdravstvo pruža preventivne stručne savjete i predlaže korektivne mjere kako bi se zdravstveni rizici koji mogu proizaći iz kućne vodoopskrbne mreže eliminirali i/ili sveli na najmanju moguću mjeru.
Zakonska regulativa
- Zakon o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/23)
- Pravilnik o kontroli parametara kućne vodoopskrbne mreže potrošača i drugih sustava od javnozdravstvenog značaja te planu i programu edukacije svih dionika (NN 43/24)
- Pravilnik o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode namijenjene za ljudsku potrošnju (NN 64/23, 88/23)
Zakonska regulativa definira prioritetne objekte kao velike objekte koji nisu kućanstva, s brojnim korisnicima potencijalno izloženima rizicima povezanima s vodom, osobito velike objekte za javnu upotrebu i to: bolnice, lječilišta, škole i ostale obrazovne ustanove, vrtiće, objekte u kojima se obavlja djelatnost socijalne skrbi za korisnike na smještaju, sportske dvorane, skupinu ´hoteli´, skupinu ´kampovi´, učeničke i studentske domove, trgovačke centre, kaznene ustanove, vojarne i objekte u kojima se pruža usluga smještaja za 20 i više osoba, a koji nisu prioritetni objekti.
U navedenim objektima se, između ostaloga, provode analize vode za ljudsku potrošnju na parametar Legionella.
Minimalan broj uzoraka propisan je Pravilnikom o kontroli parametara kućne vodoopskrbne mreže potrošača i drugih sustava od javnozdravstvenog značaja te planu i programu edukacije svih dionika (NN 43/24): https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_04_43_749.html
Preventivne mjere provode se kontinuirano unaprijed utvrđenom dinamikom u cilju prevencije pojave bakterija roda Legionella:
- Osiguranje protoka i cirkulacije vode radi sprječavanja zadržavanja vode.
- Ispiranje dijelova sustava u kojima je niska potrošnja vode.
- Ispiranje ostalih dijelova vodnih sustava ako su povezani sa sustavom kućne vodoopskrbne mreže.
- Osiguranje temperature tople vode od minimalno 50°C nakon 1 min puštanja na krajnjim točkama sustava.
- Osiguranje temperature u sustavu hladne vode niže od 25°C (poželjno ispod 20°C) na krajnjim točkama sustava.
- Kontrola i čišćenje rozeta tuševa i mrežica od kamenca te po potrebi zamjena.
- Redovito održavanje bojlera i spremnika (čišćenje i dezinfekcija).
- Pregled i po potrebi čišćenje revizijskih okana gdje se nalazi priključak na javnu vodoopskrbnu mrežu (npr. kad su cijevi i ventili potopljeni pod vodom).
- Preventivna dezinfekcija sustava u objektima koji rade sezonski odnosno nakon provođenja radova na sustavima.
Nadzor nad zdravstvenoj ispravnosti vode, kao i korištenje sigurne, zdravstveno ispravne vode važno je za zdravstvenu dobrobit svakog pojednica, a ima i veliki javnozdravstveni značaj.
Vesna Grgić, dr.med. spec. epidemiolog
|