Na mjernoj postaji za mjerenje koncentracije peludi u Virovitici u drugoj dekadi kolovoza 2012. bilježile su se visoke koncetracije peludi ambrozije, a u trećoj dekadi očekuju se i vrlo visoke koncentracije peludi ambrozije. Kod visokih i vrlo visokih koncentracija, pelud ambrozije čine 70-90% ukupne dnevne koncentracije svih korova a broj peludnih zrnaca ambrozije je tada od 25 do 70 puta veća od broja zrnaca koji uzrokuje početke alergijske reakcije kod preosjetljivih osoba.
Osobama koje su preosjetljive na antigene alergogenih peludi preporučuje se da redovito uzimaju terapiju propisanu od liječnika, idu na kontrole i izbjegavaju alergogenu pelud na slijedeće načine:
- ne borave na otvorenom prostoru između 8 i 16 sati
- ne konzumiraju namirnice koje imaju križnu reakciju sa antigenima peludi
- drže prozore zatvorenima u prostorima (vozilima) gdje borave
- borave po mogućnostima u klimatiziranom prostoru
- redovito otuširaju i operu kosu kada se vrate izvana
- ne suše rublje na otvorenom kada su koncentracije alergogenih peludi visoke i vrlo visoke
- privremeno promijene mjesto boravka odlaskom u planine ili na more
- prate peludnu prognozu i alergijski semafor i da su upoznati s peludnim kalendarom karakterističnim za kraj u kojem žive.
Križne reakcije pogoršavaju stanje alergijske bolesti kod bolesnika jer nastaju oralni alergijski sindrom - OAS - poznat kao i "pollen-food allergy syndrome". Simptomi su svrbež usne i/ili grla i oticanje usana. Križne reakcije uzrokuju tegobe i u gastrointestinalnom traktu (grčevi, proljevi).
OAS nastaje kada dolazi do križne reakcije između:
- peludi breze i istovremene konzumacije badema, jabuke, mrkve, banane, celera, peršina, kivija, nektarina, višnje, šljive, krumpira, komorača, soje, jagode i pšenice
- peludi trave i konzumacije dinje, rajčice i naranče
- peludi pelina i konzumacije mrkve, celera, komorača, peršina, papra i suncokreta
- peludi ambrozije i konzumacije banane, krastavaca, artičoke, čaja od kamilice i hibiskusa, kivija, lubenice, dinje i suncokreta.
Mirjana Špehar
mag.med.biochem. |
|